Novinky 2023

  • Ikona hodin 7. června 2023

    CESNET spolupořádal National EOSC Tripartite Event

    Na prémiový National EOSC Tripartite Event v České republice se sjelo více než 150 zástupců z celé Evropy. Byl věnován strategické spolupráci v rámci EOSC Tripartite, která zahrnuje Evropskou komisi, EOSC Steering Board a EOSC Association. Na akci vystoupila ministryně pro vědu, výzkum a inovace ČR Helena Langšádlová nebo prezident EOSC Asociace Krel Luyben. Více zde: EOSC_Tripartite.
    Ikona šipky
  • Ikona hodin 1. června 2023

    Nejpokročilejší AI systém a dva nové clustery pro vědecké týmy

    Vědecká a výzkumná pracoviště z České republiky, která využívají národní e-infrastrukturu pro vědu a výzkum e-INFRA CZ, mají nově k dispozici nejpokročilejší systém současnosti pro výpočty na poli umělé inteligence NVIDIA DGX H100. Byl instalován v centru CERIT-SC na Masarykově univerzitě v Brně a odborné týmy se do něj budou připojovat prostřednictvím MetaCentra, provozovaného sdružením CESNET. Více zde.
    Ikona šipky
  • Ikona hodin 22. května 2023

    Zprovoznili jsme nové datové úložiště v Brně

    Uvedli jsme do provozu nové datové úložiště, instalované v prostorách Mendelovy univerzity v Brně. Úložiště je postavené na technologii CEPH a složené z 57 storage serverů s celkem 1368 disky poskytujícími hrubou kapacitu 26,607 petabajtu (PB). Celková hrubá kapacita dostupná pro uživatele národní e-infrastruktury CESNET se tak navýšila na 129 PB. V souhrnu nyní zahrnuje šest datových úložišť, která CESNET provozuje v Ostravě, Jihlavě, Plzni a Brně. Více zde.
    Ikona šipky
  • Ikona hodin 17. května 2023

    Vědecký poradní výbor e-INFRA CZ v Praze

    Zasedání Vědeckého poradního výboru e-INFRA CZ se uskutečnilo 15. – 16. května v Praze. Odborníci z předních evropských výzkumných ústavů diskutovali o strategii e-INFRA CZ pro další rozvoj na období 2023-2028.
    Ikona šipky
  • Ikona hodin 5. května 2023

    Projekt PRIVILEGE v dubnu 2023 ukončen

    V dubnu 2023 jsme dokončili evropský výzkumný projekt s názvem PRIVILEGE (PRIVacy and homomorphIc encryption for artificiaL intElliGence), který byl zahájen v roce 2020 a byl financován z Preparatory Action on Defence Research (PADR), prekurzorového programu Evropského obranného fondu (EDF). CESNET na tomto projektu spolupracoval s dalšími třemi organizacemi z evropských zemí, Thales, CEA a Intracom Defense. Více zde.
    Ikona šipky
  • Ikona hodin 4. května 2023

    CESNET3 – premiéra SRv6 v síti národního výzkumu

    CESNET jako první národní výzkumná a vzdělávací síť na světě nasadila do provozu segmentové směrování přes IPv6 (SRv6) využívající koncepci mikrosegmentů (uSID). SRv6 přispěje ke zjednodušení síťové architektury a procesů, a tím i k efektivní správě a provozu celé sítě. Více zde.
    Ikona šipky

Archiv