Novinky 2023

  • Ikona hodin 6. září 2023

    Nová éra české vědy: Iniciativa EOSC v České republice vstupuje do horké fáze 

    Mezinárodní iniciativa EOSC (European Open Science Cloud) se rozšiřuje do České republiky. Propojí už existující vědecké komunity a vytvoří systém pro ukládání a sdílení dat. To usnadní a urychlí vědcům a vědeckým organizacím přístup k výzkumným datům. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky schválilo financování projektu „IPs EOSC-CZ“, zastřešuj&i
    Ikona šipky
  • Ikona hodin 30. srpna 2023

    Kolega Aleš Padrta v Českém rozhlase Plzeň

    Náš kolega z Forenzní laboratoře Aleš Padrta vystoupil v Českém rozhlase Plzeň. Jak se bezpečně pohybovat na internetu, jak ochránit děti v on- line prostředí a jak zabezpečit telefon a počítač o tom hovořil v pořadu „Co Vás zajímá“. Záznam si můžete najdete zde.
    Ikona šipky
  • Ikona hodin 3. srpna 2023

    Rozhovor s Luďkem Matyskou o EOSC

    Profesor RNDr. Luděk Matyska, CSc, zástupce pověřené organizace CESNET, zastřešující EOSC pro Českou republiku, mluvil o projektu EOSC-CZ v rozhovoru pro EOSC Focus. Přečtěte si o historii projektu EOSC v České republice, motivaci a vizích projektu do budoucna. Rozhovor je v anglickém jazyce ZDE.
    Ikona šipky
  • Ikona hodin 2. srpna 2023

    Náš kolega Lukáš Šišmiš přispěl k vylepšení nástroje Suricata

    Náš kolega Lukáš Šišmiš z Oddělení nástrojů pro administraci a bezpečnost přispěl k výraznému vylepšení bezpečnostního open-source nástroje Suricata. Vyvinul důležitou funkci podpory DPDK rozhraní. Na základě svých výsledků se navíc stal oficiálním členem vývojového týmu Suricaty. Gratulujeme! Více informací zde.
    Ikona šipky
  • Ikona hodin 17. července 2023

    V Plzni učí počítače rozumět lidské řeči. Využívají při tom služby CESNET

    Nedávno jsme na Semináři gridového počítání vyslechli zajímavou přednášku od Jana Lehečky z Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity. Popisoval, jak s kolegy v MetaCentru trénují AI modely. Nám to nedalo a do Plzně jsme se zajeli podívat. Výzkumní pracovníci na katedře kybernetiky nám ukázali, na jakých projektech pracují a jaké služby CESNET využívají. Více v našem novém článku.
    Ikona šipky
  • Ikona hodin 12. července 2023

    Dětská univerzita ČVUT v SAGElabu

    V laboratoři SAGElab, která je společným pracovištěm sdružení CESNET a Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze, probíhají od 10.7. aktivity Dětské univerzity ČVUT. Cílem je vzbudit u dětí zájem o technické obory. Akce, kterou organizuje rektorát ČVUT ve spolupráci s jednotlivými fakultami, je určena pro děti, které ukončily 1. až 8. ročník základní školy. Po absolvování mohou získat titul „Malý bakalář&
    Ikona šipky

Archiv