Novinky 2023

  • Ikona hodin 4. července 2023

    Výroční zpráva CESNET za rok 2022

    Právě jsme vydali Výroční zprávu 2022. Můžete se tak s námi ohlédnout za hlavními událostmi loňského roku. Poprvé v naší historii jsme změnili sídlo společnosti, pokračovali jsme v modernizaci naší páteřní sítě CESNET3, posílili jsme výpočetní kapacity a infrastrukturu datových úložišť. Více si můžete přečíst zde.  
    Ikona šipky
  • Ikona hodin 3. července 2023

    Projekt PRIVILEGE úspěšně ukončen

    V červnu 2023 v Paříži proběhlo závěrečné oponentní řízení projektu PRIVILEGE (Final Review of PRIVILEGE), který byl podpořen v rámci Preparatory Action on Defence Research (PADR). Na tomto mezinárodním výzkumném projektu spolupracovalo sdružení CESNET s dalšími třemi organizacemi z evropských zemí: Thales (jako koordinátor projektu) z Francie, CEA z Francie a Intracom Defense z Řecka. Projekt byl zaměřen na nové technologie související s ochranou d
    Ikona šipky
  • Ikona hodin 23. června 2023

    Vint Cerf slaví 80. narozeniny

    Významné jubileum Vinta Cerfa připomíná článek na serveru Novinky.cz, ve kterém mluví i náš emeritní ředitel Jan Gruntorád.
    Ikona šipky
  • Ikona hodin 20. června 2023

    Výzkum optických zesilovačů v telekomunikacích v prestižní publikaci

    Kolega Vojtěch se podílel na kapitole knihy Handbook of Radio and Optical Networks Convergence, která právě vyšla v prestižním nakladatelství Springer Nature. Spolu s Pavlem Peterkou z Ústavu fotoniky a elektroniky AV ČR napsali knižní kapitolu s obsáhlým přehledem z oblasti optických zesilovačů pro telekomunikační a laserovou techniku. Práce vychází ze semestrálního kurzu „Vláknové lasery a zesilovače“ na ČVUT v Praze a z výsledků realizovan&y
    Ikona šipky
  • Ikona hodin 15. června 2023

    Síť CESNET slaví 30 let

    Přesně před 30 lety, 15. června 1993, byl zahájen provoz akademické počítačové sítě CESNET. Propojila tehdy deset českých a moravských univerzitních měst rychlostí 19,2 kbit/s, hlavní trasa Praha-Brno se mohla pochlubit 64 kbit/s. Šlo o zásadní milník v zavádění internetu do České republiky. Dnes má síť CESNET přenosovou kapacitu v řádu stovek gigabitů za sekundu, je tedy 10milionkrát rychlejší než před 30 lety. Více si můžete přečíst zde.
    Ikona šipky
  • Ikona hodin 15. června 2023

    30 let sítě CESNET rok po roku

    Pojďte se námi podívat, jak se síť CESNET rok od roku rozvíjela – připravili jsme pro vás 30 milníků sítě CESNET.
    Ikona šipky

Archiv