Novinky 2022

  • Ikona hodin 1. srpna 2022

    Knihy a časopisy na dosah nejen v době dovolených

    Prostřednictvím eduID.cz mohou návštěvníci knihoven získat přístup k několika službám najednou. Portál Knihovny.cz nabízí personalizovaný přístup k 33 knihovnám v České republice s fondem více než 2,6 miliónu knih. Přes eduID.cz se mohou čtenáři přihlásit ke službám PressReader, zpřístupňující denní tisk a populárně naučné časopisy a Bookport s nabídkou 9000 odborných knih i beletrie. Více zde.
    Ikona šipky
  • Ikona hodin 19. července 2022

    Výroční zpráva 2021

    Jaký byl pro CESNET minulý rok? Přečtete si Výroční zprávu 2021… Modernizovali jsme hlavní optický přenosový systém, realizovali první přeshraniční přenos QKD, pokračovali jsme v integraci služeb v rámci  konsorcia e-INFRA CZ, rozšířili jsme služby v kybernetické bezpečnosti, oslavili 25 let CESNET, emeritní ředitel Ing. Jan Gruntorád Csc. byl uveden do Internetové síně slávy, novým ředitelem se stal Ing. Jakub Papírník a
    Ikona šipky
  • Ikona hodin 18. července 2022

    Interaktivní digitální model šperků z 5. století v Rakovníku

    Na výstavě Záhada zlatých šperků v rakovnickém muzeu je k vidění unikátní zlatý poklad z 5. století. Naši kolegové vytvořili interaktivní digitální model, který návštěvníkům umožní prohlédnout si poklad ze všech stran a spojit jednotlivé fragmenty v jeden celek. Vizualizace šperků je přístupná ve speciálním kiosku, který je součástí expozice. Více zde.
    Ikona šipky
  • Ikona hodin 4. července 2022

    Koncert k českému předsednictví v Radě EU se vydařil

    Propojení hudebníků pražské HAMU a belgické Luca School of Arts proběhlo úspěšně a koncert na dálku se vydařil. Pokud jste koncert nestihli, na iVysílání ČT můžete zhlédnout záznam. Nabízíme také reportáže z přípravy a rozhovory s iniciátorem akce panem Svenem Ubikem pro Radiožurnál (od 14:10) a Českou televizi (od 48. minuty).
    Ikona šipky
  • Ikona hodin 30. června 2022

    Navýšili jsme kapacitu datových úložišť o 33 PB

    V Ostravě jsme uvedli do provozu jedno z největších datových úložišť v České republice. Kapacita dostupná pro uživatele byla navýšena o 33 PB. Nové objektové úložiště s označením CL3 bylo vybudováno a zprovozněno v prostorách národního superpočítačového centra IT4Innovations, které je partnerem sdružení v národní e-infrastruktuře e-INFRA CZ. Více v naší tiskové zprávě.
    Ikona šipky
  • Ikona hodin 28. června 2022

    Ukončili jsme první fázi modernizace sítě

    Modernizace páteřní komunikační sítě budované na 2240 kilometrech optických tras přinese vyšší rychlost i lepší dostupnost služeb pro uživatele. Generační technologická obměna přináší i změnu označení páteřní sítě na CESNET 3. Modernizace byla financována z operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání MŠMT v rámci projektu e-INFRA CZ: Modernizace. Více zde.
    Ikona šipky

Archiv