News 2021

  • Clock ikon 31. March 2021

    CESNET navýšil výpočetní výkon o čtvrtinu

    MetaCentrum výrazně rozšířilo a modernizovalo svou výpočetní infrastrukturu o 8432 CPU jader. CESNET integruje výpočetní clustery akademických institucí napříč českou akademickou komunitou. Zároveň je dominantním vlastníkem zdrojů. Vlastních 15 000 CPU nabízí široké akademické a výzkumné komunitě v ČR. Celková integrovaná výpočetní kapacita činí 38 000 CPU jader. Více se dočtete v naší tiskové zprávě.
    Arrow ikon
  • Clock ikon 31. March 2021

    První zasedání Rady uživatelů e-INFRA CZ

    Dnes proběhlo první zasedány Rady uživatelů e-INFRA CZ. Rada měla na programu projednání cílů e-INFRA CZ do roku 2022 a strategii na léta 2023-2029. e-INFRA CZ svým uživatelům poskytuje služby a kapacity pro vědeckou a akademickou práci v souladu s principy otevřené vědy (EOSC), evropského superpočítačového ekosystému (EuroHPC) a je integrováno do inovativního a důvěryhodného systému evropské komunikační infrastruktury (GÉANT).
    Arrow ikon
  • Clock ikon 11. March 2021

    Kvantový internet

    Naši kolegové, Rudolf Vohnout a Josef Vojtěch z Oddělení optických sítí, poskytli rozhovor pro web Sciencemag.cz na téma kvantový internet. Článek je rozdělen do dvou částí, které najde zde: Kvantový internet a Jak fungují kvantové síťové prvky.
    Arrow ikon
  • Clock ikon 9. March 2021

    25 let CESNETu

    „CESNET patří mezi nejlepší sítě pro vědu a výzkum v Evropě.“, říká v rozhovoru pro Hospodářské noviny vydaného u příležitosti 25. výročí založení CESNET, ředitel Ing. Jan Gruntorád. Jaké byly začátky sdružení a jak vypadá akademická síť nyní? To vše se dočtete zde.
    Arrow ikon
  • Clock ikon 8. March 2021

    Dotazník pro uživatele MetaCentra

    Souvisí Vaše práce s výpočetní analýzou a používáte nebo uvažujete o využití grafického portálu Galaxy? Tak budeme moc rádi, pokud vyplníte dotazník. Jeho cílem je zmapovat zájmy českých vědeckých komunit, z nichž některé již Galaxy využívají, např. RepeatExplorer nebo naše vlastní instance MetaCentra, nebo provozují vlastní instance. Chceme identifikovat zájmy a zaměřit na ně na&
    Arrow ikon
  • Clock ikon 5. March 2021

    Víte, že…

    V rámci výročí sdružení CESNET jsme si pro vás připravili 5 faktů, které jste (možná) o nás nevěděli. Tak se pojďte podívat.
    Arrow ikon

Archive