CESNET hostí prestižní setkání pracovní skupiny TF-CSIRT, v Praze se sejdou odborníci na kybernetickou bezpečnost z celého světa

Ikona hodin 13. září 2024

Praha, 13. září 2024 – Na konci září se Praha stane centrem dění pro odborníky na kybernetickou bezpečnost. Ve dnech 25.-27. 9. 2024 zde proběhne setkání členů pracovní skupiny TF-CSIRT (Computer Security Incident Response Teams). Organizátorem je GÉANT, sdružení národních výzkumných a vzdělávacích evropských sítí, hostitelem pak sdružení CESNET. Akce se v Praze koná při příležitosti 20. výročí napojení bezpečnostního týmu CESNET-CERTS na světovou infrastrukturu bezpečnostních týmů. Je tak zároveň oslavou 20 let budování infrastruktury CERT a CSIRT týmů v České republice, kterých je k dnešnímu datu celkem 67.

Setkání TF-CSIRT proběhne formou odborné konference a praktických workshopů. Členové CESNET-CERTS se ve svých přednáškách budou věnovat tématům zaměřeným na sledování provozu sítě, vulnerability managementu v e-infrastruktuře CESNET a bezpečnostním prvkům založeným na mechanismu honeypotů jako zdroji bezpečnostních událostí. Workshopy se zaměří například na simulace obrany a útoku v malých firmách, praktické využití nástrojů jako Elastic Stack, Artemis či služby eduGAIN.

Partnerem akce je sdružení CZ.NIC, provozovatel Národního CSIRT týmu České republiky – CSIRT.CZ.

O CESNET-CERTS

Bezpečnostní tým CESNET-CERTS se do světové infrastruktury CSIRT a CERT týmů zapojil v roce 2004 a již dvacet let se podílí na zajišťování bezpečnosti e-infrastruktury CESNET a jejích služeb. Jeho hlavním úkolem je monitorovat hrozby a reagovat na ně, pomáhat předcházet bezpečnostním incidentům a řešit je, pokud nastanou.

CESNET-CERTS je součástí většího ekosystému, kde spolupracuje s dalšími bezpečnostními týmy v Česku i v zahraničí. Díky tomu mohou týmy rychleji reagovat na globální hrozby a sdílet důležité informace.

O TF-CSIRT

Pracovní skupina hraje zásadní roli v podpoře spolupráce a koordinace mezi týmy řešícími bezpečnostní incidenty napříč vládním, veřejným, soukromým i akademickým sektorem. Zahrnuje více než 500 týmů z Evropy a přilehlých regionů a spolupracuje s klíčovými globálními organizacemi na posílení kybernetické bezpečnosti.

O GÉANT

GÉANT je základním prvkem evropské e-infrastruktury, který se zabývá provozem a rozvojem celoevropské sítě GÉANT pro vědeckou excelenci, výzkum, vzdělávání a inovace.

Díky spojení s 39 partnery z národních výzkumných a vzdělávacích sítí (NREN), včetně sdružení CESNET, je síť GÉANT největší a nejpokročilejší sítí pro výzkum a vzdělávání na světě. Propojuje více než 50 milionů uživatelů v 10 000 institucích v celé Evropě a podporuje všechny vědecké obory. Páteřní síť dosahuje do více než 100 národních sítí po celém světě, pracuje rychlostí až 500 Gb/s a každý den se jejím prostřednictvím přenese více než 1000 terabajtů dat.

Sdružení CESNET, založené v roce 1996 vysokými školami a Akademií věd ČR, poskytuje moderní IT služby pro vědu, výzkum, inovace a vzdělávání. Spravuje a rozvíjí akademickou počítačovou síť, zajišťuje bezpečné přihlašování k portfoliu služeb a nabízí prostředí pro náročné výpočty, datová úložiště a komunikační nástroje pro jednotlivce i týmy.

Mezi klienty CESNETu patří kromě vysokých škol i studenti, akademičtí pracovníci, vědecko-výzkumné organizace, výzkumníci, instituce veřejné správy a neziskové organizace.

Výzkum a vývoj v oblasti informačních a komunikačních technologií jsou nedílnou součástí aktivit CESNETu. Sdružení je také aktivním partnerem mezinárodních výzkumných infrastruktur, jako je panevropská síť GÉANT, evropská gridová infrastruktura EGI.eu a evropská infrastruktura pro otevřenou vědu EOSC.