Hudební telemost přes kontinenty: Praha a Vídeň hrály pro Hong Kong

Clock icon 23. October 2024

Sobota 19. října byla pro naše kolegy z Oddělení technologií pro síťové aplikace důležitým dnem. Zajišťovali totiž jeden z největších nízkolatenčních přenosů, kdy propojovali hudebnice a hudebníky v Praze s vídeňskými muzikanty a koncert přenášeli na druhou stranu zeměkoule, na hudební festival v Hong Kongu.

V přenosu vystoupilo celkem 14 hudebnic a hudebníků – sedm v Praze a sedm ve Vídni. Ačkoliv je od sebe dělilo přímou čarou více než 250 kilometrů, zpoždění činilo pouhých 6 ms, což odpovídá zpoždění zvuku na vzdálenost dvou metrů. Díky tomu mohla vzniknout dokonalá souhra, kterou ocenilo publikum v 8770 km vzdáleném Hong Kongu. Zvuk všech nástrojů byl přenášen samostatně mezi všemi lokalitami, aby bylo možné reprodukci zvuku přizpůsobit jednotlivým prostorům.

Hudební festival v Hong Kongu uspořádala tamní Chopinova společnost, kterou vede paní Anabella Levin-Freris a pan Andrew Freris. Spojení s Prahou a Vídní vzniklo z iniciativy Chopinovy společnosti. Publikum festivalu se díky tomu mohlo seznámit se skladbami evropské klasické hudby v interpretaci českých a vídeňských hudebníků. Na přípravě programu koncertu se podíleli prof. Johannes Meissl z Univerzity hudebních a dramatických umění ve Vídni (MDW) a Irvin Venyš ze Společnosti koncertních umělců v Praze.

Přípravy na tuto náročnou akci probíhaly již tři dny předem, kdy se jedna z našich zasedacích místností proměnila ve zkušebnu. Kromě hudebníků se na sobotní přenos připravoval i náš tým, který zajišťoval jeho technickou stránku.

Toto unikátní spojení Praha – Vídeň – Hong Kong se mohlo uskutečnit díky naší technologii MVTP (Modular Video Transmission Platform), která umožňuje vícebodové audiovizuální propojení s minimálním zpožděním pouhých několika milisekund. To znamená, že hudebníci mohou vystupovat společně a hrát jako jeden soubor, i když je dělí stovky nebo tisíce kilometrů.

Podobné projekty jsou důkazem toho, jak mohou technologie podporovat kreativitu a otevírat nové možnosti spolupráce po celém světě. Jsme rádi, že můžeme být jejich součástí.

Photo gallery